Keçiler beslendiği ortam gereği doğal gübre oluşacağı düşüncesi yanlış... |
Hobiciler genelde, gübre
tavsiyesi olarak Keçi gübresinin makbul olduğunu düşünerek, bu yönde
tavsiyeler yapar. Durumun böyle olup olmadığını yazımdan sonra yorumlarsanız
daha iyi bir netice almış olursunuz diye düşünüyorum.
Keçi gübresi zayıftır
Keçi gübresi; organik
madde olarak ta zayıftır, kalsiyum ve azot olarak ta diğer gübrelere oranla
zayıftır. Magnezyum içeriği de
binde 15 oranlarındadır. Mangan ve demir oranı koyun gübresiyle kıyaslanmayacak
oranlarda gözükürken, sadece kıyaslamaya girmeyecek bir oranda çinko elementi
yüksektir. (Koyun gübresi’nde çinko 37 ppm, keçi gübresinde 40 ppm’dir). Öte
yandan meyva ağaçlarında, magnezyum azlığından dolayı, uzun süreli kullanımlarında,
yıllara oranla meyva verimini düşürür. Keçi gübresinin içindeki makro ve mikro
elementler, yarasa gübresiyle yarışacak bir seviyede bile değildir. Bu bilgiler
ışığında, sadece organik
beslendiği varsayıldığı için keçi gübresi kullanıyoruz diyorsanız anlarım ama,
yarar konusunda hiç bir gübreyle yarışamaz.
Keçi gübresini fermente
ederken, organik gübre metaryellerinden katılırsa etkili olur.
Karışım gübresi oluşturmak daha mantıklı
Benim genel gübre
tavsiyem, sığır gübresi ağırlıklı olmak üzere, karma bir gübre karışımı
verilmesidir. Ama mutlaka fermente ederek... Fermente etmeyi kendiniz
yapamıyorsanız, yapacak çok bir şey yok ama mutlaka karışım yapmak organik
madde, mikroorganizma zenginliği, makro ve mikro elementlerin yükselmesi
açısından daha iyidir.
Sığır gübresinin kendine
göre artıları vardır. Çünkü biyolojisi, diğer ahır hayvanlarına göre farklıdır.
Sığırın kendine göre artıları, gübresinin kullanımını değerli kılar.
Sığır gübresinde bakteri çoktur
İdeal kompostlama için ortamda bulunması
gereken özellikler dikkate alındığında sığır gübrelerinin içerdiği yüksek
karbon/azot (C/N) oranının mikroorganizma bioçevrimi ile humusa
dönüştürülebilmesi için onlara çok ideal bir habitat sağladığı sonucu
çıkabilir. Sığırlar sellülozu yüksek besinlerle beslendiklerinden, sindirim
sistemlerinde sellülozu parçalayıcı özel mikroorganizmalara yataklık etmek
zorundadırlar. Bu mikroorganizmalar sellülozu büyük oranda parçalarken lignin,
hemisellüloz gibi daha stabil yapıdaki sellüloz formlarını dışkı olarak
dışarıya atarlar ve bu esnada sindirim sistemlerinden bol miktarda sindirici
mikroorganizma da gübreyle beraber ortama atılır. 1 gram sığır dışkısından 137
milyara yakın bakteri bulunmaktadır. Önemli bir rakam…
Tabi bu durum ‘besin maddesi’ konusuna
gelince biraz değişiyor.
Gübrenin besin değeri, hayvanın yediği yeme göre değişir
Hayvanlara verilen yemin miktarı ve kalitesi, o hayvanlardan elde edilen gübrenin bileşimini etki etmektedir. Örneğin baklagil veya dane bitkileri gibi azot içeriği yüksek bitkilerle beslenen hayvanların gübresi azot bakımından zengindir. Yoğun yemlerle beslenen hayvanların gübresi azot ve fosfor bakımından zengin iken, kaba yemlerle beslenen hayvanların gübresi ise potasyum bakımından zengindir.
Sadece sığır gübresinin mikroorganizma
zenginliği kayıslayamayacak kadar yüksektir. Bu nedenle, her parametre göz önünde bulundurularak, karışım
sağlamak en faydalı çözüm gibi duruyor.
Keçi gübresi doğal mıdır?
Keçi
gübresi genelde ‘doğal olduğu’ doğal yemlerle beslendiği düşünülerek tavsiye
ediliyor. Durumun böyle olup olmadığı tartışılır.
Keçi
gübresinin, tuz miktarı, düşük olarak değerlendirilir.Tuz miktarı konusu da,
tuz indeksinin hesaplaması teknik bir konudur. Unutulmalalıdır ki; Kimyasal
olarak tüm gübreler bir tuz yapısındadır!
Doğal gübre olarak sayılan keçilerin, dış
alanda otladıkları varsayılarak, ‘doğal gübre' ürettikleri düşünülür. Ama süt
keçilerinin beslenmesinde kritik sayılan başlıca 3 dönem vardır. Bunlar; teke
katımı ya da çiftleştirme dönemi, gebeliğin son 1–1,5 ayı ve oğlaklamayla
başlayan süt verme dönemi ilk 2 ayıdır.
Teke katımı döneminde süt keçilerine 1–1,5
kg kadar kuru ot ve 250–300 gr arpa verilir. Dışarıda otluyorsa kuru ota gerek
duyulmaz. Genç tekelere ilave olarak günde 1 yumurta ve kuru üzüm yedirilmesi
yaygın olan uygulamalardandır. Teke başına kuru ota ek olarak 300–500 gr tahıl
ilavesi olumlu sonuçlar vermektedir.
Pratik bir yöntem olarak her bir litre süt
için 400–500 gr karma süt yemi hesaplanabilir.
Şimdi bakalım doğal gübre üreten keçiler
neler yedi: arpa acaba doğal mı? Üretiminde kimyasal gübre/ilaç kullanıldı mı?
Yumurta; çiftlik yumurtasını insanlar yemiyor doğal değil diye bu keçilere
doğal köy yumurtası yedirmiyorlar herhalde… Tahıl veriliyor hemde günde 500 gr…
Tahılların üretimi doğal yollarla mı yapıldı? Her litre süt için 400-500 gr
karma yem, cümlesi de üzerinde çok düşünülmesi gereken bir cümledir!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder